24 Kasım 2013 Pazar

“Sesi alıp götürmüşlerdi ve kimse şikayetçi değildi.”

 Bu gün biraz hasta, biraz kırgındım kendimi bir filme adamak istedim. Bir hocamın önerisi ile izlediğim her izlediğimde ise farklı bir şeyler bulduğum La Antena'yı seçtim. Sonra sizlerle de paylaşmak istedim, keyifli okumalar dilerim.. Sevgili Paranoyaklarım ! 

La Antena,  Tv Kafa; kısmen gerçekleşmiş ama fark edilmemiş bir distopyanın dışa vurulabilecek en korkunç kahramanı!Film medyanın kapitalist dünya insanlarının, nasıl birer köleye dönüştüğünü biraz imgesel biraz eleştirel dille ele alır. Tipografik öğeler ve film noir’e özgü tasarımlarla film izleyicilerde vurucu bir etki bırakıyor.

   Gelişmiş tüketim toplumuna göndermeler yapan film, şu cümle ile başlıyor:
“Sesi alıp götürmüşlerdi ve kimse şikayetçi değildi.”  Hem filmin bir distopya oluşunu bilmem hem de bu giriş cümlesi, akılıma bir distopya örneği olarak ele alabileceğimiz, Fahrenheit 451’i getirdi. Fahrenheit 451’de insanların içinde yazı yazan hiçbir şeyi evlerinde barındıramıyor,  tek bilgi kaynakları “televizör” bunun dışında tüm bilgi kaynakları da yasak.  Hatta itfaiye erlerinin en temel görevi, var olan kitapları bulup yakmaktı. Toplum “Kuzenler” adı verilen sistem çerçevesinde birleştiriliyor, kuzenlerin birbirlerini izlemeleri en önemli etkinlik aksi takdirde aileden atılırsınız ve yok edilirsiniz! Bunun dışında bireyler hap içip başka bir şey düşünmeden yaşamlarını devam ettiriyorlar. Beyin yıkayan, tek tip insan yaratmayı amaçlayan programlar gitgide insanları kişiliksiz hale getiriyor.

   La Antena’da da tek tipleşmiş, bireylerin nasıl yönetildiğini ve yönlendirildiğini açıkça görüyoruz: karar koyucular, emir uygulayıcılar, ezilenler, köhneleşmiş ve bayağılaşmış insan yaşamı..Filmde kural koyucumuz Bay Tv’nin tek korkusu ses, insan sesi! Hemde elde etmek istediği en muhteşeme güç çünkü bu insanları boyunduruğu altında çıkarabilecek en büyük silah. 9 rakamı filmde en çok vurgulanan imgeler arasında Bay Tv’nin kanalının ve ürünlerinin sembolü, Bayan Ses’in ev numarası 9 rakamını içinde sıkça bulundurmak. Ben bu durum ürün fiyatlarında en çok yer alan rakam olmasına bağladım. Ayrıca rakamın hipnotize özelliğinden yararlanarak, insanlar ürünlerin kullanılması için hipnotize ediliyorlar. Bir diğer kahramanımız Bay X, Hollywood vari bir Süper kahraman edası yaratırken, gerçek üstü hiçbir yeteneği olmayan bu kahraman elindekileri de kaybetmekte. Bayan Ses ise oğlununu görebilmesi için Bay TV ile anlaşmalar yapıyor. Bir küçük sır vereyim Bayan Ses ve oğlu sesi var!

  Dediğim gibi TV Kafa’nın en büyük korkusu insanların sese kavuşması. Çünkü konuşurlar ise onları kaybedeceğini biliyor. Sesi elde edebilmek için boks maçlarını kullanıyor, boks maçlarında kişilerin seslerini çalıyor.. Bir grup kahraman bu seslerin peşine düşüyor ve filmin sonunda enteresan sürprizler bizleri bekliyor.. Bu fantastik bir o kadarda realist filmi mutlaka izleyin derim!
Filmin fragmanı:
Yönetmen: Estaban Sapir
Yapım Yılı: 2007 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder